fbpx

Polityka prywatności

Tę politykę prywatności stworzyliśmy dla osób odwiedzających stronę internetową lekkocbd.com (dalej „Strona Internetowa”).

1. OGÓLNE INFORMACJE

Współadministratorami Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze Strony Internetowej jest:

  • Mariusz Mac prowadzący działalność gospodarczą pod firmą „Będzie Lekko” z siedzibą w Jarosławiu, os. Kombatantów 17/18, 37-500 Jarosław (dalej „Właściciel Będzie Lekko”) – na potrzeby działań marketingowych produktów sprzedawanych poprzez Stronę Internetową oraz prowadzenia sprzedaży tych produktów
  • Eir Health spółka z o.o. sp. k. z siedzibą w Poznaniu, ul. Młyńska 12, 61 – 713 Poznań (dalej Eir Health”) – na potrzeby wykonywania umów sprzedaży zawieranych za pomocą Strony Internetowej oraz wszelkich związanych z tym roszczeń,

(dalej łącznie: „Administrator” lub „Sklep”).

We wszelkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych przez Stronę Internetową, możesz kontaktować się z nami pod adresem: info@lekkocbd lub listownie na w/w adres siedziby spółki Eir Health.

2. PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH UŻYTKOWNIKÓW SKLEPU

Przetwarzane Dane Osobowe:
W związku z korzystaniem przez użytkowników ze Strony Internetowej, Administrator może przetwarzać następujące dane osobowe:

a) Dane personalne: imię, nazwisko, wiek,
b) Dane kontaktowe: adres dostawy, numer telefonu, adres e-mail
c) Dane dotyczące płatności: adres do przesyłania rozliczeń, numer konta bankowego, imię i nazwisko posiadacza konta bankowego.
d) Historia zamówień,
e) Treści komunikatów: wszystkie komunikaty, zapytania, wypowiedzi, poglądy i opinie na nasz temat, przesłane przez użytkowników lub opublikowane za pośrednictwem Strony Internetowej
f) Identyfikatory internetowe, takie jak adresy IP, dane pochodzące z plików cookies i innych identyfikatorów internetowych
g) Adres e-mail oraz informacje o historii przesyłanych przez nas do Ciebie wiadomości – jeśli dokonałeś zapisu na newsletter.

Cele Przetwarzania Danych Osobowych:
W/w dane osobowe przetwarzane są w celach:

Ad. a), b) i c) – wykonanie złożonego przez Ciebie zamówienia, w tym powiadomienia o statusie przesyłki, cele księgowe i podatkowe, a także ustalenie, dochodzenie lub obrona przed ewentualnymi roszczeniami;
Ad. d) – cele marketingowe Administratora, a także cele podatkowe i księgowe;
Ad. e) – komunikacja z klientami i użytkownikami Strony Internetowej, prowadzenie sklepu internetowego;
Ad. f) i g) – marketing własnych produktów.

Podstawy prawne Przetwarzania Danych Osobowych:
Podstawą prawną przetwarzania przez Administratora w/w danych osobowych są odpowiednio:

Ad. a), b) i c) – konieczność wykonania zawartej przez Ciebie z Będzie Lekko umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO), a także odpowiednie przepisy prawa (np. podatkowe, księgowe, art. 6 ust. 1 lit c RODO) oraz nasz prawnie uzasadniony interes w postaci konieczności dochodzenia lub obrony przed roszczeniami (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);

Ad. d) – odpowiednie przepisy prawa (np. podatkowe, księgowe, art. 6 ust. 1 lit c RODO) oraz nasz prawnie uzasadniony interes w postaci konieczności dochodzenia lub obrony przed roszczeniami oraz w postaci marketingu własnego naszych produktów (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);

Ad. e) – nasz prawnie uzasadniony interes w postaci konieczności obsługi zapytań (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)

Ad. f) – twoja zgoda na korzystanie przez nas z plików cookies na Twoim urządzeniu (art. 6 ust. 1 lit. a RODO)

Ad. g) – nasz prawnie uzasadniony interes związany z wyrażeniem przez Ciebie zgody na otrzymywanie od Sklepu informacji handlowych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)

3. UDOSTĘPNIANIE DANYCH OSOBOWYCH PODMIOTOM TRZECIM

Administrator może udostępniać dane osobowe użytkowników Strony Internetowej:

  • Organom administracji lub sądowym, na ich żądanie tylko na podstawie odpowiednich przepisów prawa; 
  • Podmiotom działającym na zlecenie Administratora w celu realizacji zamówień składanych w Sklepie, tj. firmom kurierskim, pośrednikom płatności online, firmie księgowej – na podstawie stosownych umów;
  • Podmiotom świadczącym na zlecenie Administratora usługi IT oraz marketingowe – na podstawie stosownych umów; 
  • Niezależnie od powyższego, Strona może używać wtyczek lub treści prezentowanych przez podmioty trzecie. Jeśli użytkownicy wyrażą odpowiednie zgody i/lub zdecydują się z skorzystać z takich wtyczek, dane osobowe użytkowników mogą być udostępniane podmiotom trzecim lub platformom społecznościowym. Administrator niniejszym rekomenduje zapoznanie się z polityką prywatności podmiotu trzeciego przed skorzystaniem z jego wtyczek lub treści.

 Obecnie na naszych stronach wykorzystujemy przekierowania do następujących portali społecznościowych: https://www.facebook.com, https://www.instagram.com.

Jeżeli zaangażujemy podmiot trzeci do przetwarzania danych osobowych użytkowników, zgodnie z zawartą z takim podmiotem umową powierzenia przetwarzania, podmiot przetwarzający będzie zobowiązany do: (i) przetwarzania wyłącznie danych osobowych wskazanych w uprzednich, pisemnych poleceniach Administratora; oraz (ii) zastosowania wszelkich środków ochrony poufności i bezpieczeństwa danych osobowych i zapewnienia przestrzegania wszystkich innych wymogów prawa powszechnie obowiązującego.

4. MIĘDZYNARODOWY TRANSFER DANYCH OSOBOWYCH

Na cele wysyłki newslettera oraz do innych działań marketingowych Administrator korzysta z usług dostarczanych przez podmioty z siedzibą w USA. W związku z tym dane osobowe subskrybentów newslettera oraz klientów Sklepu mogą być przekazywane do państw trzecich, niebędących członkami Unii Europejskiej Takie przekazywanie danych osobowych użytkowników  następuje na podstawie odpowiedniej umowy powierzenia, zabezpieczającej poszanowanie praw klientów Sklepu i zgodnej z wymogami Decyzji Wykonawczej Komisji Europejskiej nr 2021/914 z 4 czerwca 2021 roku.

Sklep korzysta z narzędzi marketingowych wykorzystujących pliki cookies, o których szczegółowa informacja znajduje się w punkcie 8 niniejszej Polityki. W związku z korzystaniem przez Sklep z plików cookies, może dochodzić do przekazywania danych osobowych użytkowników do państw trzecich.

5. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH

Administrator przetwarza i przechowuje kopie danych osobowych użytkowników w formie pozwalającej na identyfikację, tylko tak długo, jak jest to konieczne dla osiągnięcia celów wskazanych w niniejszej Polityce, chyba przepisy prawa powszechnie obowiązującego wymagają dłuższego okresu przechowywania danych osobowych. Administrator może, w szczególności, przechowywać dane osobowe użytkowników przez cały okres konieczny do ustalenia, skorzystania lub obrony roszczeń.

W przypadku przetwarzania danych na podstawie zgody, Administrator zaprzestaje ich przetwarzania niezwłocznie po tym, jak zgoda została odwołana.

W przypadku subskrybentów newslettera, ich dane przetwarzane są przez Administratora tak długo, dopóki nie zostanie cofnięta przez danego użytkownika zgoda na otrzymywanie informacji handlowych.

6. PRAWA UŻYTKOWNIKÓW

Zgodnie z przepisami RODO  użytkownikom, których dane osobowe są przetwarzane, przysługują następujące uprawnienia:

  • prawo dostępu do danych osobowych;
  • prawo do sprostowania danych osobowych;
  • prawo do usunięcia danych osobowych;
  • prawo do ograniczania przetwarzania danych osobowych;
  • prawo do przenoszenia danych osobowych;
  • prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
  • prawo do niepodlegania decyzji polegającej na zautomatyzowanym przetwarzaniu.

Jeżeli przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie wyrażonej przez użytkownika zgody, użytkownikom przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

W przypadku nieprawidłowego przetwarzania danych osobowych, użytkownikom przysługuje prawo do wniesienia skargi do państwowego organu nadzorczego do spraw ochrony danych, czyli do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Aby skorzystać z jednego lub więcej uprawnień lub zapytać o te uprawnienia lub jakiekolwiek inne postanowienia niniejszej Polityki, prosimy o kontakt, używając danych kontaktowych wskazanych na wstępie niniejszej polityki.

7. NEWSLETTER

W przypadku, gdy użytkownik udzieli dobrowolnej, konkretnej, świadomej i jednoznacznej zgody na otrzymywanie newslettera Sklepu, Administrator może przesyłać do użytkownika  informacje handlowe dla celów promocyjnych i informacyjnych.
W każdej chwili użytkownicy mogą zrezygnować z subskrybcji newslettera, korzystając z linku opt-out, znajdującego się w stopce każdej wiadomości mailowej lub kontaktując się w inny sposób z Administratorem.

Otrzymane od użytkowników dane osobowe na cele subskrypcji newslettera będziemy przechowywać wyłącznie w powyższym celu i przez okres, przez jaki użytkownik subskrybuje newsletter, tj. dopóki użytkownik nie wycofa swojej zgody na subskrypcję newslettera.

Subskrypcja newslettera jest zupełnie dobrowolna. 

8. POLITYKA COOKIES

Czym są pliki cookies?

Używamy plików cookies i innych, podobnych mechanizmów, aby poznać w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej oraz do celów marketingowych, w tym aby wyświetlać im reklamy w innych miejscach w Internecie (cele marketingowe).

Cookie to mały plik tekstowy, zapisywany przez witrynę internetową na Twoim komputerze, telefonie lub jakimkolwiek innym urządzeniu. Plik cookie zawiera dane na temat korzystania przez Ciebie z tej strony.

Domyślnie przeglądarki internetowe umożliwiają przechowywanie i dostęp przez cookies do Twojego urządzenia. Niektóre cookies są niezbędne do działania Strony Internetowej. W pozostałych przypadkach przy pierwszym wejściu na naszą Stronę Internetową prosimy Cię o wyrażenie zgody na instalację cookies.

W dowolnym momencie możesz wycofać zgodę na udostępnianie plików cookies klikając TUTAJ albo poprzez zmianę ustawień przeglądarki. Więcej na ten temat możesz znaleźć na stronie http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory. Zablokowanie przez Ciebie konkretnych plików cookies będzie uważane za odwołanie zgody i będzie oznaczało, że nie przetwarzamy już Twoich danych w tym zakresie.

Poniżej możesz przeczytać jakich dokładnie jakich cookies używamy i jakim firmom w związku z tym mogą być przekazywane Twoje dane.

Jakich cookies używamy?

1. Niezbędne cookies

  • Te cookies służą do prawidłowego działania strony. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie działać.
  • W tym zakresie używamy pliku rodoCookieSettings, który przechowuje Twoje ustawienia prywatności. Pokazuje twoją zgodę lub jej brak na uruchamianie poszczególnych rodzajów cookies na naszej stronie.
  • Inne niezbędne cookies na naszej Stronie Internetowej służą do jej poprawnego funkcjonowania, np. do utrzymania sesji w sklepie, zapamiętania Twoich danych do logowania itp.

2. Analizy statystyczne naszej Strony Internetowej

  • Korzystamy z narzędzi zbierających dane statystyczne, dzięki którym możemy zrozumieć jak użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej. Dane, które otrzymujemy z tych narzędzi, nie dają nam informacji o konkretnej osobie i nie łączymy ich z innymi danymi, które nam podajesz.
  • Korzystamy z Google Analytics. Google może gromadzić na swoich serwerach dane pozyskane z plików cookies z różnych stron internetowych i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów związanych z ruchem na stronach internetowych.
  • Informacje, jakie zbiera Google Analytics o użytkownikach, to np.: ile razy użytkownik odwiedza witrynę; data pierwszej i ostatniej wizyty; czas trwania odwiedzin; strona, z której użytkownik odwiedził witrynę; wyszukiwarka, której użytkownik używa; link, który został kliknięty; miejsce na świecie, z którego użytkownik uzyskuje dostęp, itp.
  • Używamy Google Analytics w ten sposób, by Twój adres IP był skracany przed przekazaniem dalej. Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP jest przekazywany do serwera Google w USA i dopiero tam skracany. Zanonimizowany adres IP przetwarzany przez Google Analytics co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.
  • Możesz zapobiec rejestrowaniu przez Google Analytics informacji pochodzących z Twojej przeglądarki, instalując specjalną wtyczkę znajdującą się tutaj. Dalsze szczegółowe informacje o działaniu Google Analytics możesz znaleźć tutaj.
  • Korzystamy z narzędzia HotJar, które rejestruje dane odnośnie zachowania użytkowników na Stronie Internetowej takie jak: nawigacja, przewijanie strony, ruch kursora, przybliżona lokalizacja, używane urządzenie, system operacyjny, rodzaj przeglądarki. Otrzymane w ten sposób dane przetwarzane są w sposób zbiorczy i zanonimizowany, w celu ulepszania przez nas sposobu działania Strony.
  • Więcej informacji na temat działania narzędzia Hotjar możesz znaleźć tutaj. Możesz zablokować mierzenie Twojej aktywności przez Hotjar korzystając linku tutaj.

3. Google Ads – reklama behawioralna i inne narzędzia Google

  • Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na Twoim urządzeniu plików cookies i korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach. Dane te są zbierane na wszystkich stronach, na których zezwoliłeś na używanie cookies (w tym na naszej Stronie Internetowej), a także z reklam, w które kliknąłeś. Zazwyczaj pliki cookies pochodzące od Google wygasają po 3 miesiącach.
  • My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do wybranych przez nas odbiorców, np. do wszystkich osób, które odwiedziły naszą stronę www (lub jej konkretną podstronę) w ciągu ostatnich 7 dni.
  • Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika), a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz.
  • Więcej o tym, w jaki sposób Google używa plików cookies do wyświetlania reklam i jak możesz zarządzać swoimi ustawieniami co do reklam, możesz przeczytać tutaj.
  • Używamy również za pomocą Google Ads narzędzia DoubleClick, które umożliwia mierzenie skuteczności kampanii reklamowych realizowanych przez GoogleAds i analitykę jej rezultatów.

4. Piksel konwersji Facebooka

  • Stosujemy tzw. „piksel konwersji Facebooka” w celu zarządzania reklamami na portalach Facebook i Instagram.
  • Za pomocą tego narzędzia serwis Facebook uzyskuje informację (przypisaną do Twojego profilu w tym serwisie) o tym, że odwiedziłeś naszą Stronę Internetową. Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook i Instagram reklamy do tych osób, które były na Stronie Internetowej lub na poszczególnych jej podstronach (remarketing).
  • Następnie otrzymujemy od firmy Facebook jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam (np. ile osób zobaczyło naszą reklamę, ile osób w nią kliknęło), bez odniesienia do konkretnych użytkowników.
  • Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook lub Instagram, zachęcamy Cię do przeczytania dalszych informacji o ochronie danych w tych serwisach: https://www.facebook.com/about/privacy/ oraz https://help.instagram.com/155833707900388 .

5. Wtyczki społecznościowe

  • Filmy na Stronie Internetowej osadzane są za pomocą wtyczek z serwisu YouTube (serwis stanowiący własność firmy Google). Gdy odtwarzasz wideo na naszej Stronie, Google otrzymuje o tym informację z Twojej przeglądarki, nawet jeśli nie posiadasz profilu Google/YouTube albo nie jesteś akurat zalogowany. Jeśli wcześniej zalogowałeś się do serwisu Google, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować odtworzenie wideo do Twojego profilu.
  • Jeśli chcesz zapobiec zbierania przez YouTube informacji o Twojej aktywności na naszej Stronie, możesz nie odtwarzać filmu lub musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na Stronie Internetowej wtyczek, poprzez wybór odpowiednich ustawień tutaj.
  • Więcej informacji o przetwarzaniu danych przez serwis YouTube możesz znaleźć tutaj.
  • Na naszej Stronie Internetowej używane są wtyczki społecznościowe serwisów społecznościowych Facebook i Instagram.
  • Gdy wyświetlasz stronę, zawierającą taką wtyczkę, Twoja przeglądarka nawiąże bezpośrednie połączenie z serwerami serwisów społecznościowych. Zawartość wtyczki jest przekazywana przez danego usługodawcę bezpośrednio do Twojej przeglądarki. Usługodawca otrzymuje wówczas informację, że Twoja przeglądarka wyświetliła naszą Stronę Internetową, nawet jeśli nie jesteś zalogowany w danym serwisie społecznościowym, albo nawet nie posiadasz w nim profilu.
  • Jeśli przed wizytą na naszej Stronie Internetowej zalogowałeś się do jednego z w/w serwisów społecznościowych, to jego właściciel będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej Stronie Internetowej do Twojego profilu w danym serwisie.
  • Dalsze szczegóły wykorzystania informacji pochodzących z wtyczek społecznościowych możesz znaleźć na stronach dostawców tych serwisów:
    • Facebook – https://www.facebook.com/legal/FB_Work_Privacy
    • Instagram – https://help.instagram.com/519522125107875?helpref=page_content 
  • Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin na Stronie Internetowej bezpośrednio Twojemu profilowi w danym serwisie, to przed wizytą na naszej Stronie musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na Stronie Internetowej wtyczek, poprzez wybór odpowiednich ustawień tutaj.

Podstawą prawną do używania przez nas cookies niezbędnych (wskazanych powyżej w pkt. 1 oraz plików z serwisu YouTube) jest nasz prawnie uzasadniony interes, tj. prawo do prowadzenia Strony Internetowej wspierającej nasz biznes, oraz konieczność zachowania jej bezpieczeństwa. Podstawą prawną do używania przez nas pozostałych cookies jest Twoja zgoda.

W związku z przetwarzaniem przez Nas Twoich danych osobowych za pomocą plików cookies, w każdej chwili przysługują Ci prawa, o których piszemy poniżej.

Używanie przez nas plików cookies, w szczególności do celów reklamy behawioralnej, może wiązać się z tzw. profilowaniem. Oznacza to, że My lub firmy marketingowe, z których usług korzystamy, możemy tworzyć profil użytkownika na bazie zgromadzonych informacji (np. adres e-mail, historia zamówień, rodzaj urządzenia, stosowana technologia, częstotliwość wizyt) i na tej podstawie formułować prognozy zakupowe na przyszłość. Pozwala nam to podejmować decyzje, jakie treści (w tym reklamy) wyświetlać na naszej i innych stronach internetowych.

Jak długo przetwarzamy dane?

Będziemy przetwarzać dane pochodzące z plików cookies do czasu wycofania przez Ciebie zgody na ich używanie przez nas, przy czym poszczególne pliki cookies mają różny okres „żywotności”, zazwyczaj 3 miesiące.

Komu przekazujemy Twoje dane?

W związku z korzystaniem z plików cookies na naszej Stronie Internetowej, Twoje dane przekazywane są dostawcom w/w narzędzi reklamowych, tj. firmom takim jak Google i Facebook. Możemy też udostępniać te dane firmom świadczącym dla nas usługi marketingowe (np. agencja reklamowa) lub dostawcom narzędzi informatycznych.

Jakie prawa przysługują Ci w związku z przetwarzaniem Twoich danych?

Zobowiązujemy się do poszanowania poufności Twoich danych osobowych oraz do zagwarantowania Ci możliwości wykonania swoich praw. Możesz wykonywać swoje prawa bez ponoszenia żadnych kosztów, wysyłając do nas wiadomość e-mail lub kontaktując się z nami w inny sposób. Pamiętaj, że swoimi zgodami dotyczącymi plików cookies możesz zawsze zarządzać w panelu dostępnym tutaj.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem Twoich danych masz prawo do:

  • żądania od Nas dostępu do danych, które posiadamy odnośnie Twojej osoby;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych, jeżeli nie będą już one potrzebne do celów, do których były przetwarzane, albo nie posiadamy innej podstawy prawnej do ich przetwarzania;
  • cofnięcia zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w związku z subskrypcją newslettera;
  • ograniczenia przetwarzania danych;
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważasz, że Twoje dane są przez Nas przetwarzane niezgodnie z prawem.
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Przelicz dostawę
      Zastosuj kupon